tiistai 20. toukokuuta 2014

Madridin aakkoset

Vietin tosiaan viime viikolla muutaman päivän Madridissa. Aakkostin parhaat vinkit ja muistot tähän jättipostaukseen.

A – Aukiot
Madridin karttaa katsoessa huomaa varsin pian, että etenkin keskustan alueella aukioita on hieman joka kulmalla. Itse istuskelin parinakin päivänä Plaza de Españalla auringosta ja lukemisesta (katso kohta L) nauttien. Plaza Mayor aivan Solin (katso kohta S) kupeessa oli puolestaan liian ruuhkainen minun makuuni.

B  – Books
Paseo de los Recoletos -katua jakaa kaunis puiden reunustama bulevardi. Pienellä kävelytiellä on vieri vieressä lukemattomia kirjakojuja, joissa myydään etenkin käytettyjä kirjoja. Mukaani tarttui kiiltokuva-arkki, jonka identtinen kopio minulla on ollut lapsena. Lisäksi ostin pienen, espanjankielisen runokirja, koska se tuntui hyvältä (katso kohta Z). Yritin ostaa rakkausrunoja, mutta en ole aivan varma, onnistuinko siinä. No, jos luen runoja ääneen ilman sanakirjaa, kuulostavat ne varmasti ihan tarpeeksi romanttisilta.


C Centro de Arte Reina Sofia
Nykytaiteeseen keskittynyttä museota ei tulisi yhdenkään Madridissa vierailevan jättää väliin. Opiskelijakortti oli jälleen valttia, sillä tarpeeksi nuoret opiskelijat pääsivät huikeiden taideaarteiden keskelle ilmaiseksi. Suuren vaikutuksen minuun tekivät valokuvat, mutta oli hienoa nähdä myös ensimmäistä kertaa Dalía (katso kohta D) sekä Picassoa (katso kohta G) livenä.


D – Dalí
En ole tosiaan muistaakseni koskaan aiemmin nähnyt Dalín taideteoksia livenä. Vaikka kerroksessa, jossa taiteilijan töitä pidettiin näytillä, oli hieman ruuhkaisempaa kuin ylemmissä kerroksissa, oli näiden teosten ihmettely kyllä pienen ihmisiin turhautumisen arvoista.

E – Español
Luin aikanani lukiossa hetken päähänpiston ansiosta espanjaa, ja ylioppilaskirjoituksissa olin vahva A-luokan kielitaituri (sarkasmimerkki). Kummasti nuo opit jostain selkärangasta nousivat mieleen, sillä Madridissa kukaan ei tuntunut osaavan englantia. Siinä sitten espanja-englanti-siansaksa -höpötyksellä hoidettiin kaikki asiat. Nyt Maltalle palattuani olen meinannut edelleen viljellä asiakaspalvelutilanteissa sanoja gracias ja .

F – Fillaristit (ja muut urheilijat)
Madridilaiset antoivat itsestään varsin sporttisen kuvan. Suosikkipuistossani (katso kohta P) sai väistellä jatkuvasti lenkkeilijöitä, pyöräilijöitä ja rullaluistelijoita. Voi, kylläpä kaipaankin jo vanhaa mummokonkeliani, joka Jyväskylässä minua odottaa.


G – Guernica
Yksi Pablo Picasson  tunnetuimmista töistä oli todella vaikuttava näky. Valtavan kokoinen taulu näkyi aluksi vain osittain turistilauman takaa, mutta silti se aiheutti suurta kunnioitusta. Tuon taulun yksityiskohtia jaksoi ihailla hyvän tovin.

H –Humanistin alue
Malasañjan alue markkinoitiin minulle "sellaisena boheemimpana humanistin alueena". Kapeita kujia reunustivatkin toinen toistaan herttaisemmat ravintolat ja kuppilat, harmi vain että olin liikkeellä aamupäivällä, jolloin suurin osa niistä oli vielä kiinni.

I – Islazul
Varsin aikaisen herätyksen jälkeen en uskaltanut varata ensimmäiselle päivälleni Madridissa kovin kummoista tekemistä. Suunnistin siis Madridin toisen Primarkin perässä Islazul-ostoskeskukseen. Maltan pienten (ja huonojen) putiikkien jälkeen ostoskeskus ja valtava ruokakauppa tuntuivat aivan ihanilta. Saman katon alla on lukemattomia vaatekauppoja H&M:stä Stradivariukseen. Söin myös elämäni ensimmäistä kertaa Taco Bellissä (tällä asialla sain aiheutettua kateutta ainakin kahdessa henkilössä).


J – Juhlapuvut
Jostain syystä varsin monet ihmiset tuntuivat pitävät kansallispukuja muistuttavia juhlapukuja päällään kaupungilla kävellessään. Sattuuko joku tietämään miksi?

K – Kuninkaallinen palatsi
Opiskelijakortilla visiitti kuninkaalliseen palatsiin maksoi viisi euroa. Oli muuten jokaisen kolikon arvoinen kierros. Koristeellisissa saleissa kiertäessä sai niska vääränä käännellä päätään, jotta jokaisen kauniin yksityiskohdan ehti varmasti nähdä.


L – Lukeminen
Koska yksi reissuni tärkeimmistä tavoitteista oli kerätä energiaa Maltan viimeisiä opintoponnisteluja varten (katso kohta Z), kulki laukussa jatkuvasti mukana kirja. Sain vihdoin luettua loppuun jo Ateenassa aloittamani Lucy Dillonin A Hundred Pieces of Me ja lukaisin myös Cecelia Ahernin kirjan Girl in the Mirror.

M Museo del Prado
Toinen vierailun arvoinen taidemuseo Madridissa on klassiseen kuvataiteeseen keskittyvä Museo del Prado. Tämän voisen jättimuseon kiertäminen melkein heti Centro de Arte Reina Sofian (katso kohta C) jälkeen oli ehkä pieni virhe, sillä kauneudestaan huolimatta en jaksanut keskittyä taideteoksiin enää kovin intensiivisesti. Itse asiassa nautin eniten taideopiskelijoiden seuraamista heidän jäljentäessään varmoin ottein klassikkotauluja omille kankailleen.

N – Nuha
Taisin Madridissa saada kevään ensimmäiset (ja toivottavasti viimeiset) allergiaoireet, sillä aivastuksia tuli välillä oikein sarjatulella ja nenäliinojakin kului runsaasti. Onneksi se ei menoa haitannut!

O – Onnellisuus
Kukapa sitä voisi olla onneton, kun vatsa on täynnä hyvää ruokaa, ruusut tuoksuvat ja kasvoja lämmittää Madridin aurinko?


P Parque del Buen Retiro
Nyt on annettava Madridille kunniamaininta, siellä sijaitsevat nimittäin ehkä maailman ihanimmat puistot. Oma suosikkini, valtava Parque del Buen Retiro oli niin täynnä elämää, onnea ja rakkautta, etten saanut kaavittua kestohymyä naamaltani pois sitten millään. Puistossa voi soudella, nauttia piknikistä, kuunnella katusoittajan viulusovitusta My Way -kappaleesta, ihailla riikinkukkoja, istua penkillä, seurata tauluja maalaavia mummeleita tai oikeastaan mitä vain.


Q – Q:ta ei näkynyt
Palasin tuttuun tapaan varsin aikaisin hotellihuoneeni (katso kohta V) turvaan, joten en päässyt ihailemaan Madridia yövalaistuksessa. Muutenkin Maltan varsin varhaisiin auringonlaskuihin tottuneille ties kuinka myöhään jatkunut valoisuus oli kummastus. Miten sitä taas tottuu Suomen valoisiin kesäöihin?

R – Real Jardín Botánico
Kasvitieteellinen puutarha ei ollut täydessä kukassa vielä toukokuun puolessa välissä, mutta 1,5 euron hintaisen opiskelijalipun edestä siellä oli kyllä kukkia kuvattavana ja rauhallisia penkkejä istuttavana.


S – Sol
Tungeksivia turisteja, patsaita esittäviä katu"taitelijoita" (boring!) ja ruuhkaisia vaatekauppoja. Sol jätti minut varsin kylmäksi, vaikka osa katumuusikoista oli todella taitavia, ja eräästä ruokakaupasta sai rasiallisen sushia kahdella eurolla.

T – Teleférico
Matkaoppaista kannattaa aina tarkistaa lapsiperheille suositellut nähtävyydet, ne ovat usein parhaita. Kahden ja puolen kilometrin mittainen köysirata kulki Paseo de Pinto Rosalesista Casa de Campoon, ja maisemia mainostettiin Madridin parhaina. Menolippu maksoi neljä euroa, mutta minä pääsin takaisin ilmaiseksi, sillä koppiini laitettiin erehdyksessä espanjankielinen selostus menomatkalle. Enpä hirveästi ymmärtänyt. Paluumatkalla koinkin sitten hieman sekopäisiä hetkiä, kun ymmärsin, että nauhalla köysiradalle näkyvät rakennukset juttelevat. Hämmentävää. (Köysirata aukeaa puoliltapäivin, ja tuolloin kyytiä sai jonottaa kolmisen varttia. Eipä se kirjan (katso kohta L) kanssa matkaavaa haitannut, mutta jo kolmelta olisi pikkuiseen vaunuun päässyt kiipeämään jonottamatta.)


U – Upeat ruusutarhat
Opiskelija-asunnon ranskalainen parveke ei tarjoa kovin hyviä mahdollisuuksia viherpeukalolle, mutta kun minulla joskus on oma piha, haluan sinne ehdottomasti ruusutarhan. Maailman toiseksi romanttisin paikka on lempipuistoni (katso kohta P) ruusutarha. Myös Teleféricon lähtöpaikan lähettyvillä pääsee leikkimään ilmaiseksi Prinsessa Ruususta.


V – Village Apartments Madrid
Varasin hotellihuoneen vasta alle vuorokautta ennen lähtöäni, jotenkin se oli vain kaiken kiireen keskellä unohtunut. Osuin kuitenkin tällä kertaa vahingossa kultasuoneen, sillä noin 20 eurolla yöltä sain siistin huoneen Village Apartments Madrid -ketjuun kuuluvasta Babel Guesthousesta. Tavallisessa asuinrakennuksessa sijaitsevassa asunnossa oli neljä huonetta sekä jaettavaksi pikkuinen keittiö ja kylpyhuone. Hotellin netti toimi kuin unelma, pääsin ensimmäistä kertaa kuukausiin katsomaan suomalaisia televisio-ohjelmia.


W – Walking on sunshine
Madridissa kannattaa ehdottomasti kävellä niin paljon kuin mahdollista. Kuumana päivänä kylmä cola-tölkki käteen niin johan jaksaa. Jos välimatka tuntuu liian pitkältä, voi tietysti aina turvautua varsin toimivaan metroverkostoon.


X – X-tra lämmin
Tällä kertaa muistin levittää aurinkorasvaa nenänpäähän, mutta hiukseni muuttuivat noina aurinkoisina päivinä ainakin pari astetta vaaleammiksi.

Y – Yksinäinen reissaaja
Tämä oli tosiaan nyt toinen reissuni yksin. Enää ei jännittänyt yhtään niin paljon kuin ensimmäisellä kerralla Ateenassa. Itsevarmuuteni kasvoi huimasti, nyt tuntuu, että pystyn mihin vain.

Z – Zen-loma
Päätin, että tällä kertaa jättäisin tehoturreilun vähemmälle ja tekisin vain sitä mitä haluan, silloin kun haluan. To do -listaltani jäi siis kaksi museota kiertämättä enkä lopulta syönyt kertaakaan tapaksia. Mutta sepä ei haittaa, sillä juuri silloin kirjan lukeminen (katso kohta L) aurinkoisella penkillä (katso kohdat A, P ja R) sekä sushi nautittuna omassa hotellihuoneessa tuntuivat oikealta.


Å – Åke tai Åbo eivät liittyneet matkaani millään tavalla

Ä – Äidin muistutus
Olin jo hetkeksi heittänyt toivoni eurovaaleissa äänestämisen suhteen. Äitini kuitenkin muistutti viestillä vaaliuurnille menosta, joten päädyin loppujen lopuksi äänestämään ensimmäistä kertaa ulkomailla. Suomen suurlähetystössä oli mukava vaihtaa kuulumisia suomalaisen vaalivirkailijan kanssa.

Ö – Örveltäjät
Itse en voi tunnustaa örveltäneeni, mutta Solilla (katso kohta S) kaksi punkkarihenkistä pummia meinasi viinapäissään ottaa yhteen neljän poliisin kanssa. Liukenin paikalta ennen kuin selvisi mikä on aseista voittamattomin: kulkukoiran hampaat, poliisin pamppu vai puolityhjä viinapullo.

3 kommenttia:

  1. Madrid näyttää huikealta! Oonhan aina sanonu, et ruusut on parhaita! Aion kasvattaa niitä sen skotlantilaisen tuoksuvan puskan kanssa sitten joskus mun pihalla. Yritin jo viime kesänä kokeilla ruusua tuohon parvekkeelle, mutta ei selvinnyt talvesta... Nyt pitää löytää jotain muuta jahka jaksaisin löytää energiaa mihinkään. Ihana saada sut kohta kotiin! <3 j

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän toi j tuolla perässä on... oO

      Poista
    2. En ole koskaan nähnyt noin paljon ruusuja samassa paikassa. Tuoksu oli huumaava ja eri ruusulajikkeita oli valtavasti. Harmi, että nämä eivät taida nauttia meiän ranskalaisesta parvekkeesta. Muuten olisin ehdottomasti käynyt heti ruusuostoksilla kunhan pääsen Jyväskylään. Pitänee tyytyä leikkoruusuihin.

      Ja onpa vain kiva päästä teidän luokse <3

      Poista

Ehdota postausaihetta, esitä kysymyksiä ja kerro omia ajatuksiasi! Tutut, liittäkää kommenttiinne omat nimenne, jotta tiedän, ketkä sieltä ruudun toiselta puolelta seuraavat reissuani.