sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Oma koti, aika kallis

Maltalla asuminen tuotti minulle vielä Suomessa ollessani varsin paljon päänvaivaa. Käytännössä minulla oli kolme vaihtoehtoa: asua yliopiston asuntoloissa, yksityisiltä markkinoilta vuokraamassani asunnossa tai Garden View -asuntolassa.

Yliopiston asuntolat suljin heti pois vaihtoehdoista. Ne sijaitsevat kaukana yliopistosta ja kaikista tapahtumista, joten olisin jatkuvasti bussikyytien varassa. Lisäksi kuulin, että asuntolassa nukkuu kerrossängyissä samassa huoneessa jopa kahdeksan ihmistä. Ei kiitos, varsinkaan kun vuokra ei ilmeisesti ole edes huomattavasti halvempi kuin Garden Viewssa.

Kyselin vuokra-asuntoa myös eräästä asunnonvälitystoimistosta, jossa sattuu muuten työskentelemään eräs suomalainen nainen. Yliopiston lähettyvillä sijaitsevat asunnot maksoivat noin 350 euroa kuukaudessa, minkä lisäksi olisi pitänyt maksaa vielä vedestä, sähköstä ja netistä. Asunnon hinta kuluineen olisi siis helposti noussut jopa lähelle 500 euroa. Tietysti asunnon voi löytää halvallakin, etenkin jos sen on valmis jakamaan kämppisten kanssa. Maltalla ei kuitenkaan ole asunnoille samanlaisia laatuvaatimuksia kuin Suomessa, enkä ollut valmis ottamaan sitä riskiä, että majailen koko kevään täysin homeisessa asunnossa. Lisäksi yksityisillä markkinoilla vuokra on usein korkeampi, jos asunnossa aikoo olla alle kuusi kuukautta.

(Eräs jo vuosia Maltalla asunut suomalainen vinkkasi, että asuntonäytössä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, pääseekö asuntoon lainkaan auringonvaloa. Hämärät, pohjakerroksen asunnot ovat luultavimmin homeessa.)

Sulkemalla pois vaihtoehtoja, päädyin siis varaamaan huoneen Garden View'sta, joka on noin kymmenen minuutin bussinmatkan päässä yliopistolta. Mäkistä reittiä pitkin yliopistolle kävelee täältä noin puolessa tunnissa. Varasin asunnon sähköpostin kautta saamallani lomakkeella marraskuussa. Huoneen saa täältä 60-112,5 eurolla viikossa, riippuen siitä millaisen huoneen haluaa. Keittiön koko, kämppisten määrä ja oma kylpyhuone vaikuttavat tietysti hintaan.


Uima-allas on vielä hieman epäsiisti, mutta kunhan ilmat lämpenevät, lojun altaalla varmasti suurimman osan vapaa-ajastani.


Päädyin itse varaamaan huoneen asunnosta, jossa on kaksi makuuhuonetta, iso keittiö- ja oleskelutila sekä molemmille asukkaille omat kylpyhuoneet. Hinta tälle huoneelle on maltalaisittain varsin korkea, 95 euroa viikossa, mutta halusin kuitenkin panostaa myös omaan mukavuuteeni sekä yksityisyyteeni.




Olohuonen parveke ja ikkunat avautuvat uima-altaalle, joka tosin kaipaa vielä puhdistusta talven jälkeen. Viime päivinä altaalla on näkynyt jo auringonpalvojia, joten ehkä minäkin kohta parkkaan vitivalkoisen ruhoni ulos aurinkotuoleille. Keittiössä on tuo paljon pelkäämäni kaasuhella ja mukavan kokoinen jääkaappi. Suomalaisena kaipaisin tosin liesituuletinta sekä astiankuivauskaappia.


Arvostan suuresti huoneeni seinäpeiliä sekä eteisen kokovartalopeiliä. Usein ulkomailla asuaan saa tähyillä vessan peilistä wc-pöntön päällä seisten.

Minulla kävi huoneeni suhteen sen verran hyvä tuuri, että se on oikeasti tarkoitettu kahdelle hengelle. Käytössäni on siis kaksi sänkyä ja kaksi vaatekaappia. Huone on myös huomattavasti isompi kuin ne kopit, joissa on vain yksi sänky.

Huone on varsin hämärä, sillä huoneen ainoa ikkuna avautuu pienelle neliömäiselle alueelle, jolla risteilevät putket ilmastontilaitteiden lomassa. Ikkunastani alle kahden metrin päässä on keittiömme tiskialtaan yläpuolella oleva ikkuna sekä toisen makuuhuoneen ikkuna.



Pientä ja pitkulaista kylpyhuonetta on vaikea vangita yhteen kuvaan. Wc-istuin ja suihkukaappi rajautuvat kuvasta pois, ne sijaitsevat vasemmalla.

Pääsen omaan kylpyhuoneeseeni suoraan makuuhuoneestani. Kylppäri on varsin pieni, mutta suhteellisen toimiva. Suihkukaappi, vessanpönttö, lavuaari sekä ikkunasyvennyt, joka toimii kätevästi apuhyllynä. Ikkuna avautuu samanlaiseen pieneen välikköön kuin makuuhuoneeni ikkuna. Yksi puute kylpyhuoneessani - ja samalla koko asunnossa - on ripustuskoukkujen täydellinen puute. Käsi- ja kylpypyyhkeeni lojuvatkin epäsiististi tuolien selkänojilla tai muuten käyttämättömällä yöpöydällä.

Vuokraan sisältyy huoneen lisäksi sähkö, vesi ja viikoittainen siivous. Mielestäni on suuri plussa, että en joudu käyttämään vähäistä aikaani täällä Maltalla lakanoiden vaihtoon ja lattioiden pyyhkimiseen. Yleisesti Garden View on paljon parempi kuin olin osannut odottaa. Olin lukenut netistä kauhutarinoita epäystävällisestä henkilökunnasta aina epäsiisteihin huoneisiin asti. Pikkuisia puutteita lukuun ottamatta minulla ei ole ollut tähän mennessä mitään valitettavaa. Keittiön allaskaappi tosin haisee hieman homeiselta, mutta en olekaan avannut sitä enää ensimmäisen nuuhkaisun jälkeen. Edes kylmästä ei ole tarvinnut kärsiä, sillä huoneeni ilmastointilaite hönkii kuumaa ilmaa noin vartin välein. Jos kivilattiat eivät olisi viileät, voisi huonettani luulla saunaksi.

Maltalta asuntoa tai huonetta etsivälle voin ehdottomasti suositella Garden View'ta, josta voi saada asunnon myös loman ajaksi. Jos puolestasi etsit asuntoa yksityisiltä markkinoilta, kannattaa asunto tarkistaa ennen sen vastaanottamista. Yliopiston ilmoitustauluilta, Facebookista ja jopa paikallisista puhelinkopeista voit bongata ilmoituksia vapaista asunnoista ja huoneista. Hyvällä tuurilla yksityisiltä markkinoilta voi saada unelma-asunnon halvalla, kunhan ei erehdy majoittumaan ankeaan homeloukkoon.

2 kommenttia:

  1. Noniin! Tätä hetkeä olet odottanut, ja niin minäkin - jos nyt toimisi ;) Kommentoin näitä vähän vanhempiakin kirjotuksiasi :) - en olisi ikinä uskonut, miten hieno ja hyvässä kunnossa kämppäsi on! Tosi kotoisakin - ja tilava! Kannatti maksaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä todella onnellisessa asemassa asunnon suhteen. Lian ja homeen keskellä olisi todella inhottavaa viettää koko kevät, etenkin jos se aiheuttaisi jatkuvaa sairastelua. Omasta terveydestä ja viihtyvyydestä kannattaa vähän maksaakin ekstraa.

      Poista

Ehdota postausaihetta, esitä kysymyksiä ja kerro omia ajatuksiasi! Tutut, liittäkää kommenttiinne omat nimenne, jotta tiedän, ketkä sieltä ruudun toiselta puolelta seuraavat reissuani.