perjantai 28. helmikuuta 2014

Ritareita, tykkejä ja kattokruunuja

Maltan yliopistossa on mahdollista valita kursseja kattavasta DegreePlus-valikoimasta. Näistä kursseista ei saa opintopisteitä, mutta ne tasapainottavat mukavasti viikkoa akateemisten kurssien lomassa. Tarjolla on kaikkea mahdollista erilaisista liikuntamuodoista valokuvaukseen ja vapaaehtoistyöhön. Kursseilla voi toki myös parantaa englannintaitojaan tai opiskella kokonaan uutta kieltä.

Minulle ehdoton valinta DegreePlus-valikoimasta oli Culture and Heritage -kurssi. Seitsemän viikon aikana tuolla kurssilla vieraillaan aina keskiviikkoisin Maltan kulttuurihistorian kannalta tärkeissä kohteissa. 15 euroa maksavan kurssin avulla kohteisiin on vaivattomampi ja halvempi (lippu yhteen kohteeseen saattaa maksaa kymmenenkin euroa) tapa tutustua saarivaltion historiaan kuin omatoiminen suhaaminen ympäri Maltaa.





Viime viikolla oli kurssimme ensimmäinen tapaaminen, ja suuntasimme Vallettaan The Palace Armoury -museoon sekä sen yläpuolella sijaitsevaan State Rooms -tilaan. Tuo aivan Vallettan keskellä sijaitseva rakennus on aiemmin toiminut muun muassa ritareiden tukikohtana. Nykyään rakennuksessa työskentelevät Maltan presidentti sekä eduskunta.

Rakennuksen yläkerrassa on kauniisti koristeltuja huoneita toinen toisensa jälkeen. Käytävillä vartioivat vanhat haarniskat, ja kattokruunut kimmeltävät lähes jokaisessa huoneessa. Kuuluisat taiteilijat ovat tallettaneet seinämaalauksiin Maltan historian huippuhetkiä, kuten ritareiden voiton ottomaaneista 1500-luvulla.






Oppaamme oli varsin mielenkiintoinen tapaus. Hän vaikutti hyvin hermostuneelta, ja ärähti useamman kerran siivoojille, jotta nämä olisivat hiljaa. Ilmeisesti hän ei pystynyt keskittymään monologiinsa ilman täydellistä hiljaisuutta. Hieman huono piirre oppaalle, sanoisin.




Rakennuksen alakerrassa kahteen näyttelysaliin oli kerätty suuri määrä sotatarpeistoa menneiltä vuosisadoilta. Vitriineissä oli kymmenittäin kypäriä, haarniskoja, keihäitä ja aseita. Audio-oppaan kanssa kaikkien noiden kohteiden tarkka tutkiminen saattaa hyvinkin viedä useamman tunnin.






Loppujen lopuksi The Palace Armoury ei vakuuttanut minua. Normaalihintaisiin pääsylippuihin nähden ei sisällä ollut mielestäni nähtävää koko rahan edestä. Voin avoimesti tunnustaa olevani historianörtti, mutta siltikään tuo kierros ei kutkuttanut mieltäni tarpeeksi. Ehkä joku toinen reissaaja jonain toisena päivänä pitää tätä Maltan parhaimpana matkakohteena, tuo matkaaja en vain ollut minä.


Mitä: The Palace Armoury ja State Rooms
Missä: Grandmasters Palace, Palace Square, Valletta
Milloin: P
äivittäin klo 9.00-17.00
Mitä se maksaa: Aikuiset 10/6 €, nuoret (12-17 v.), vanhukset (60-) ja opiskelijat 7/4,5 €, lapset (6-11 v.) 5/3 €. Halvemmat hinnat ovat voimassa kun State Rooms -osio on kiinni.
Miten sinne pääsee: Grandmasters Palace sijaitsee keskell
ä Vallettaa, kävelymatkan päässä kaupungin bussiasemasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ehdota postausaihetta, esitä kysymyksiä ja kerro omia ajatuksiasi! Tutut, liittäkää kommenttiinne omat nimenne, jotta tiedän, ketkä sieltä ruudun toiselta puolelta seuraavat reissuani.