lauantai 26. huhtikuuta 2014

Kauhusta kankeana kalmistossa

Mdinan vieressä sijaitsevan Rabatin kaupungin alla risteilee laaja katakombien verkosto. Roomalaiset lait kielsivät hautaamisen kaupungin sisälle, minkä vuoksi Mdinassa kuolleet ihmiset haudattiin kaupungin muurien ulkopuolelle. Pyhän Paavalin katakombit ovat ensimmäiset ja laajimmat merkit kritisinuskosta Maltalla.

Katakombeista on auki vain pieni osa, mutta hieman aavemaisen tunnelman voi aistia jo näissä muutamissa kolkoissa huoneissa. Akustiikan vuoksi oppaan esitelmää oli vaikea kuulla, joten oma visiittini katakombeissa jäi oikeastaan fiilistelyn tasolle. Ilmeisesti ruumiit on kuitenkin asetettu niille tehtyihin lokeroihin, jotka on suljettu esimerkiksi laatalla. Joissain näistä lokeroista oli jäljellä vielä kivinen tyyny.

Nämä kuvat eivät vangitse katakombien uniikkia tunnelmaa, mutta yrittäkää kuvitella se mielessänne. Hämärästi valaistuilla, kapeilla käytävillä pelkäsin välillä eksyväni tai törmääväni vuosisatoja sitten kuolleeseen vainajaan. Näissä maanalaisissa käytävissä mielikuvitus lähtee varmasti laukkaamaan. En suosittele kohdetta klaustrofobiasta kärsiville, kapeiden käytävien lisäksi paniikkia voivat aiheuttaa varsin matalalla olevat katot.








Mitä: St. Paul's Catacombs
Missä: St. Agatha Street, Rabat
Milloin: P
äivittäin klo 9.00-17.00
Mitä se maksaa: Aikuiset 4 €, nuoret (12-17 v.), vanhukset (60-) ja opiskelijat 3,5 €, lapset (6-11 v.) 2,5 €. Hieman tyyriimpään hintaan voi ostaa myös yhteislipun, joka oikeuttaa visiittiin myös Rabatin muissa nähtävyyksissä.
Miten sinne pääsee: Katakombit sijaitsevat lyhyen kävelymatkan päässä Rabatin bussipysäkeiltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ehdota postausaihetta, esitä kysymyksiä ja kerro omia ajatuksiasi! Tutut, liittäkää kommenttiinne omat nimenne, jotta tiedän, ketkä sieltä ruudun toiselta puolelta seuraavat reissuani.