sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Suunnitelmat sotkussa

Matkalla asiat eivät aina suju suunnitelmien mukaan. Ennen lähtöämme Sisiliaan olimme suunnitelleet päiväretken kuvankauniiseen Taorminaan. Lauantaiaamuna nuo suunnitelmat kariutuivat bussiasemalle päästyämme.

Aivan Catanian bussiaseman vierestä lähtevät paikallisliikenteen bussit, kaukoliikenteen linja-autoille on omat laiturinsa korttelin verran poispäin bussiasemalta. Liput täytyy käydä ostamassa pienestä toimistosta ennen bussiin nousemista.

Saavuimme linja-autoasemalle ennen puoltapäivää vain huomataksemme, että seuraava Taorminaan kulkeva bussi lähtisi vasta muutaman tunnin kuluttua. Busseja ei todellakaan kulje tunnin välein, joten päiväretkeä suunnittelevan kannattaa ehdottomasti käydä tarkistamassa aikataulut mielellään jo edellisenä päivänä. Kannattaa myös painaa mieleen viimeisen paluubussin lähtöaika, jotta lompakkoa ei tarvitse laihduttaa turhan kalliilla taksimatkalla.

Suunnitelmat uusiksi. Taorminan sijaan ihailimme Syracusaa.


Vaihdoimme lennossa päiväsuunnitelmiamme, ja otimme suunnaksi Syracusan, jonne busseja kulki huomattavasti Taorminaa useammin. Matka Cataniasta Syracusaan kesti noin puolitoista tuntia, ja edestakainen bussilippu maksoi alle kymmenen euroa. Bussimatkustamisen hyvänä puolena mainittakoon sen edullisuuden lisäksi myös mahdollisuus tuijotella vapaasti ikkunasta maisemia.

Kaksi kuukautta Maltalla ovat tehneet tehtävänsä, bussin kyydissä istuminen moottoritiellä ei ole koskaan tuntunut näin hyvältä Nopea vauhti, leveät tiet, ei ruuhkia tästä saa Maltalla vain uneksia. Suomalaistytöt tuijottivat lumoutuneita myös Ruotsin lahjoja maailmalle, isoja Ikean ja H&M:n liikkeitä jotka eivät ole ainakaan toistaiseksi rantautuneet Maltalle.

Syracusan katedraali on mahtipontinen. Sen portaat tarjoavat myös täydellisen istumapaikan lounastajille.

Aukiolla lapset leikkivät ja aikuiset rupattelivat keskenään. Kirkon edusta tuntui olevan monille kuin toinen olohuone.


Siellä se Etna taas näkyy.


Arethusan suihkulähde on nykyään kasvien, karppien ja sorsien valloittama.

Siracusassa tavoitin todellisen italialaisen tunnelman Cataniaa paremmin. Vaeltelimme kaupungin pienillä kujilla, söimme täytetyt voileivät kirkon portailla istuen ja katselimme, kuinka palomiehet kiipesivät tikasauton avulla repimään kirkkojen koristuksissa versovia kasveja.

Meri kimmelsi sinisenä, ihmiset olivat iloisia. Söimme jäätelöä, jollaisesta Suomessa voi vain haaveilla. Poikkesimme meikkiliikkeessä, josta olisin halunnut ostaa huulipunan, mutta suuren valikoiman edessä hätäännyin ja päädyin kantamaan kassalle kaksi kynsilakkapulloa. (Tuliaiseni Sisiliasta itselleni: neljä kynsilakkaa. Kesän saapumisen tietää kynsilakkainnostuksestani ja värien kaipuusta.)




Matkalla asiat eivät aina suju suunnitelmien mukaan. Onneksi se ei haittaa. Hieman hiljaisessa ja alunperin ei niin kovin kiehtovassa kaupungissa voi kuitenkin viettää oivallisen päivän.

Paluumatkalla heittäydyimme kunnolla turisteiksi, ja kuvasimme Etnaa bussin ikkunasta. Seuraavassa postauksessa päästäänkin kipuamaan tälle aktiiviselle tulivuorelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ehdota postausaihetta, esitä kysymyksiä ja kerro omia ajatuksiasi! Tutut, liittäkää kommenttiinne omat nimenne, jotta tiedän, ketkä sieltä ruudun toiselta puolelta seuraavat reissuani.